skip to Main Content

UTVÆR er en av de mange vakre kutterne som ble bygget hos Gunvald og Nils Ottesen i Sagvåg. Den ble bygget for Fyr- og Merkevesenet og utstyrt med en 2-cyl Rubb. Bruksområdet var inspeksjons- og reparasjonsarbeider på fyr og merker langs norskekysten.

Rundt 1960 over Industridepartementets fangstkontor båten og de satte inn en Wichmann dieselmotor i 1963. Nå ble båten brukt til fiskerioppsyn og den var bl.a. fast ved hvalfangsten i mange år. Det var visstnok i denne perioden at overbygget ble totalt modernisert . . . .

I 1975 kom Statens sjøkartverk inn på eiersiden. De brukte båten som losji- og målefartøy på sine mange tokt langs norskekysten. Da fikk den navnet SJØHAUK. Senere kom den inn i en støtteforening for Sjøheimevernet og ble etter hvert overtatt av Olav Skaathun for bruk som fritidsbåt. Men den ble fortsatt mye brukt ved sjøheimeverns-og sikkerhetsøvelser.

I 1993 kjøpte Frode Idsøe den gamle kutteren og tok fatt på et større arbeid for å få den i best mulig tilstand; med minst mulig forandring i utseende. Han bruker båten til forskjellige oppdrag, men mest blir det som privat lystbåt – på lange tokt hver sommer.

Back To Top