Skip to content

Hydrofoilbåt EKSPRESSEN innebar et samferdselsmessig tidsskifte da den kom i fart på Ryfylkefjordene i 1961. Året før var Norges første hydrofoilbåt Vingtor satt i fart mellom Stavanger og Bergen med mellomsteder, så man hadde nok en anelse om hva som ville skje.

Å suse bortover bølgetoppene i 35 – 40 knop var noe annet enn å sitte på en gammeldags fjordadamp som krysset fra kai til kai i bedagelige 8 – 10 knop. Nå kom til og med saudabuen glatt frem og tilbake til Stavanger på dagen. De 64 passasjerene fikk knapt satt seg ned før en munter fløytetrudelutt fortalte at man var fremme.

I 1975 var hydrofoilenes tid over, westamaraner og andre mer pålitelige hurtigbåter hadde overtatt og EKSPRESSEN gikk i opplag og ble etterhvert solgt. Den fikk noen omskiftende år, mistet foilene og skulle bli både husbåt og annet …..

Men heldigvis lot DSD seg overbevise om at hydrofoilbåtene var en viktig del av selskapets historie, de gikk igang med hjemkjøp og lille julaften 2016 kom gamle EKSPRESSEN igjen tilbake til Stavanger. Nå venter en møysommelig og krevende gjenoppbygging av Norges eneste gjenværende hydrofoilbåt – og DSD kan markere seg som et selskap som vil ta godt vare på den lange og stolte historien, fra 1855 og frem til dagens moderne samfunn.

Facebook      Hjemmeside

Back To Top