Skip to content

HUNDVAAG I er et av Stavangers viktige kulturminne og vernet av Riksantikvaren. Vi på Engøyholmen Kystkultur synes vi er veldig heldige som har kanskje en av landets minste holmer med egen ferge. Ferga er heller ikke stor. Med en bil på tvers foran styrehuset på HUNDVAAG I, er det ikke plass til flere.

HUNDVAAG I ble bygd i 1939, og gikk i rute mellom Hundvåg og Stavanger. Eierne ønsket å kalle opp båten etter hjemstedet sitt. Men det eksisterte allerede en båt med navn HUNDVAAG. Derfor ble det lagt til et ett.tall, og båten har hatt det samme navnet bestandig, nemlig HUNDVAAG I.

I 1953 fikk HUNDVAAG I konkurranse da det begynte å gå bilferge fra byen til Buøy. Tidligere hadde HUNDVAAG I blant annet fraktet melka til byen med lastebil. I 1960-årene overtok Stavanger kommune fartøyet, og i 1978 solgte de den som lystbåt . Da ble ruten overtatt av hurtigbåter.

I 1994 kjøpte restaurantmannen Arne Joakimsen båten og ga den til Engøyholmen Kystkultursenter. Formålet var å ta vare på og drive fartøyet som et flytende kulturminne.

Da båten kom hit var det mye som måtte repareres. Og da inventaret i salongen var revet ut dro den til Randøy ved Hjelmeland for å hente materialer til sin egen restaurering. Etter denne turen kunne båten få ny salong og nytt dekk. Flere av dekksbjelkene og hudplankene ble også byttet ut. Nå brukes båten i forbindelse med kulturarrangementer. De kan også leies ut til spesielle anledninger.

Web: www.engoyholmen.no

Back To Top