Skip to content

Motorskøyta Svanå er en Risørskøyte på 37 fot. Den ble bestilt bygget av Frank Olsen hos Moen Trebåtbyggeri i Risør i 1918, som i dag er en del av Risør kystkultursenter. Svanå fikk hjemmehavn på Hvaler, og ble brukt til å smugle sprit mellom Norge og Danmark. Den ble i 1923 solgt til brødrene Kasper og Peder Syre, med hjemmehavn Syre på Karmøy. De brukte skøyta til fiske på Sirahavet, med et fast mannskap på fem.

Skøyta ble i 1949 solgt til Knut Skår med hjemmehavn Stjerneøyene i Ryfylke. I 1965 flyttet han til Nedstrand i Tysvær kommune, hvor han drev fiske med sin kone Hjørdis som eneste mannskap. Svanå ble også brukt til deltakelse i livets mange gjøremål i bygdene, som transport av folk og gods, deltakelse ved begravelser med føring av kiste, oppdrag for sjøheimevernet med transport av soldater osv. Båten ble et kjent og kjært syn i Ryfylkefjordene, men ble i 2001 tatt ut av fiske. Siden har den deltatt på bl.a. Slusedagene og Strandadagen på Nedstrand, der den har tatt med seg barn og ungdom på sjørøvertokt. Båten har vært brukt av speidere, pensjonister og funksjonshemmede, skoleklasser på fisketurer og barne- og ungdomsarbeid i regi av Leirong Kystlag.
Med sine 100 år har skøyta oppnådd en levealder, som er langt over det som er forventet for et fiskefartøy. Den fikk status vernet fartøy høsten 2016. Hardanger Fartøyernsenter har på oppdrag av Riksantikvaren laget en teknisk historisk dokumentasjon av båten. Den er med stor sannsynlighet den eldste skøyta i sitt slag. Båten er nå i dårlig forfatning og det haster med å starte restaureringen, da den har behov for omfattende utskiftninger.

Frender av Motorskøyta Svanå er en ideell forening som ble stiftet 28. april 2017, med 7 personer i styret og 40 støttemedlemmer. Foreningen har som hovedmål å arbeide for bevaring og aktiv bruk av motorskøyta, og fortsette å benytte skøyta til ulike aktiviteter til glede for innbyggere og organisasjoner i nærområdet.

Vi tror at Svanå vil bli et flott supplement til Tollbua på Stranda i Nedstrand, der besøkende gis mulighet til å gå ombord og besiktige båten. Det er veldig interessant og givende å ta vare på et sjeldent kulturminne og en representant for norsk sjøfartshistorie, og samtidig være et flott aktivitetstilbud for unge og eldre i nærmiljøet.

Byggeår og -sted: 1918, Moen Trebåtbyggeri i Risør
Dimensjoner: 37 fot (10,9 x 4,4 x 1,6 m)
Byggematerial: Tre
Hovedfremdrift 117 hk. Sabb Ford
Eier: Frender av Motorskøyta Svanå

Nettside: https://svanaa.wordpress.com/

Back To Top